LANGKAH PERTAMA PEMBELIAN HARTANAH (RUMAH)

Langkah pertama dalam proses pembelian rumah ialah mendapatkan surat pra-kelulusan dari pemberi pinjaman samada bank atau kerajaan (LPPSA). Inilah sebabnya:

 1. Pertama, anda perlu tahu berapa banyak yang anda boleh meminjam.Mengetahui berapa banyak dan jenis rumah yang anda mampu untuk mengecilkan carian rumah dalam talian untuk hartanah yang sesuai untuk anda.  Oleh itu tidak ada masa yang sia-sia terbuang kerana anda mencari rumah yang tidak berada dalam anggaran anda. (Pra-kelulusan juga membantu mencegah kekecewaan yang disebabkan oleh jatuh cinta di rumah yang tidak sesuai dengan anda).
 • Kedua, anggaran pinjaman dari pemberi pinjaman anda akan menunjukkan berapa banyak wang yang diperlukan untuk bayaran pendahuluan dan penutupan. Anda mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk menjimatkan wang, mencairkan aset lain atau mencari dana lain untuk membayar deposit pembelian rumah tersebut. Dalam kes ini , anda akan mempunyai gambaran yang jelas tentang apa yang diperlukan secara berkaitan dengan kewangan dan kehendak anda memiliki rumah..
 • Akhirnya, amaun yang layak dan yang telah diluluskan untuk gadai janji menunjukkan bahawa anda adalah pembeli yang serius kepada ejen hartanah anda dan orang yang menjual rumahnya.

Kebanyakan ejen harta tanah akan memerlukan pra-kelulusan sebelum menunjukkan rumah – ini terutama berlaku di hujung pasaran hartanah yang lebih tinggi; Penjual rumah mewah hanya akan membenarkan pembeli pra-ditapis (dan disahkan) untuk melihat rumah mereka. Ini bertujuan untuk menghindari “Looky Lous” (a person who looks at something for sale without intending to buy it ) dan melindungi privasi penjual. 

Lebih-lebih lagi, dengan mengehadkan siapa yang memasuki rumah mereka, penjual diberi jaminan tambahan daripada pencuri yang berpotensi untuk mencuba rumah (seperti mengenal pasti sistem keselamatan, barangan mahal atau harta peribadi bernilai tinggi yang lain).

Oleh itu, tindakan Bakal Pembeli adalah 

 1. Semak Gaji dan Pendapatan anda dengan bank atau LPPSA (bagi Penjawat Awam) untuk mengetahui kelayakan meminjam anda.
 2. Semak KWSP anda (Akaun 2) dengan pegawai KWSP untuk mengetahui jumlah anda boleh keluarkan untuk pembayaran deposit rumah idaman anda. (Biasanya 10% deposit diperlukan, selain dari Skim Tanpa Deposit)
 3. Jika anda telah menyemak pendapatan dan kelayakan anda meminjam dan jumlahnya, anda boleh whatapps saya ke 0129026198 (jika mahu) kerana saya akan :-
 • Mengira (anggaran) harga rumah yang sesuai untuk anda miliki dan anggaran bayaran bulanan untuk anda padankan dengan kemampuan.
 • contoh kiraan untuk 20 dan 25 tahun dengan interest 4%
 • Merujuk kepada mana-mana institusi perbankan untuk melihat kelayakan pinjaman dan jumlah pinjaman yang mereka berikan untuk anda. (ini adalah proses kelulusan yang saya sebutkan tadi)
 • Semua ini adalah khidmat PERCUMA untuk anda.
 • Cari rumah yang anda idamkan melalui (REN) Real Estate Negotiator (REN 36476) yang sah berdaftar dengan MIEA dan sah dilantik oleh Agensi Hartanah yang sah kerana ada banyak sebab untuk anda fikirkan ( saya akan terangkan dalam posting selepas ini) untuk mengelakkan urusan mencari, membeli dan membayar rumah anda tidak tersalah pilih.
 • Lihat Listing saya di laman web saya https://wanzproperty.com  mungkin ada yang sesuai untuk anda atau anak anda dan rakan anda. 
 • HUBUNGI SAYA UNTUK URUSAN PEMBELIAN HARTANAH SELANJUTNYA
 • WAN ZAINAL WAN ZI
 • REN 36476
 • TEL 0129026198

Terima kasih….

Total Page Visits: 735 - Today Page Visits: 5