Sebab Ke 5 Memiliki Laman Web

Apakah hubungkait antara laman web dan media sosial untuk pemasaran digital?

Perkongsian artikel dan jaringan

Laman web syarikat, perniagaan, e-commerce mahupun blog begitu mudah untuk di hubungkan dengan media sosial seperti Facebook, Twitter, Linkedin, Google+ dan Google My Business. Jadi, anda hanya perlu menulis sebuah artikel di laman web atau blog dan kongsikan dengan semua media sosial ini.

SEO

Perkongsian artikel dari laman web dan blog ke media-media sosial juga membantu meningkatkan prestasi SEO laman web. Jadi, laman web anda akan berada di carian yang teratas di Google.

Trafik

Perkongsian artikel yang aktif melalui media sosial akan menarik lebih ramai pengunjung ke laman web perniagaan anda dan meningkatkan trafik. Ia juga akan meningkatkan prestasi SEO laman web.

Adakah anda bersedia untuk pemasaran digital yang lebih berkesan?

 • E-pemasaran merupakan satu medium pemasaran yang menjadi pilihan oleh usahawan wanita.
  Kertas kerja ini membincangkan pendekatan penggunaan medium e-pemasaran yang digunakan
  oleh usahawan wanita dalam meningkatkan prestasi jualan. Tujuannya adalah untuk memastikan
  pendekatan medium e-pemasaran yang digunakan dapat membantu meningkatkan prestasi jualan.
  Fokus utama diberikan kepada jenis pendekatan yang digunakan dalam pemasaran iaitu
  pendekatan memberitahu (informing), memujuk (persuading) dan mengingatkan (reminding)
  kerana tiga jenis pendekatan tersebut merupakan elemen penting yang perlu dikuasai oleh
  usahawan wanita dalam meningkatkan prestasi jualan.
 • Video Pemasaran
 • Video pemasaran hari ini, juga digunakan untuk mendapatkan kedudukan enjin carian teratas. Enjin carian utama seperti Google kini menawarkan alat, yang akan membantu mengindeks video anda dan juga mendapatkannya disenaraikan dalam enjin carian. Pemasar boleh menyiarkan video mereka di beberapa tapak video yang membolehkan anda menyiarkan video anda secara percuma. Sebenarnya, anda juga boleh menambah pilihan untuk menerima komen dan ucapan pada video anda, ini akan membantu dalam menilai populariti video anda dan juga akan membantu anda mempelajari tindak balas penonton anda untuk amalan masa depan.
 • Pemasaran di Media Sosial

PENGGUNAAN media sosial kini tidak terhad sebagai medium untuk mengeratkan hubungan sesama rakan dan keluarga, tetapi kini ia semakin meluas dengan menjadi sumber untuk menjana ekonomi.

Facebook dan Instagram contohnya, menjadi satu cara untuk ramai pengguna khususnya belia, untuk memperkenalkan produk dan memasarkan perniagaan.

Media sosial, jika digunakan semaksimum mungkin, tidak mustahil boleh menjadi medium pemasaran paling utama sesebuah perniagaan.

Bagi ahli perniagaan yang menggunakan media sosial sebagai medium pemasaran utama, peraturan pertama untuk berbuat demikian adalah memastikan akaun laman sosial sentiasa aktif dan kerap dikemas kini. Penny Choo, pengasas dan Ketua Pegawai Operasi BloomThis, berpendapat, hubungan dengan pengikut akaun media sosial perlu diwujudkan terlebih dahulu. Perkara ini dapat dilakukan dengan cara meletakkan style atau gaya isi kandungan yang dekat dengan masyarakat.

Lebih mesra

Sebagai contoh, penggunaan gambar yang cantik dan bahasa yang lebih mesra, akan menarik orang ramai untuk membeli barangan  atau perkhidmatan yang ditawarkan.

Pakar media sosial, Kirsten Jassies pula menasihatkan agar mereka yang mahu menggunakan laman media sosial secara efektif dalam strategi pemasaran, agar memilih satu platform terlebih dahulu.

“Adalah lebih baik menggunakan dan menumpukan satu platform sahaja. Pilih satu yang paling dekat dengan pelanggan sasaran anda,” kata Jassies.

Menggunakan lebih dari satu platform, kata Jassies, boleh membawa masalah dari segi pengurusan.

Jassies antara speaker yang membuat pembentangan di Minggu Media Sosial 2016 yang kini sedang berlangsung di kampus Universiti Lim Kok Wing, Cyberjaya.

Persidangan tahunan kali kelima itu bermula 7 Mac lalu dan akan berakhir 11 Mac ini.http://www.astroawani.com/gaya-hidup/msmw2016-media-sosial-kini-platform-pemasaran-paling-efektif-97998

Total Page Visits: 986 - Today Page Visits: 3